неделя, 23 октомври 2011 г.

Кренвиршки

В нашето семейство много обичаме тестени изделия. Поради тази причина днес направих тези кренвиршки, който са много хубава закуска. Детето ми ги обожава и е едно от малките тестени изделия който обича да си хапва. Надявам се и на вас да ви харесат.Продукти:250мл прясно мляко; 250мл леко топла вода; 1/2 кубче жива мая; 1 яйце; 4 - 5 кренвирша;1с.л. захар;1 и 1/2 ч.л. сол; 6 - 7 с.л. олио; брашно колкото поеме.


Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко със захар за да се активира. След като се надигне се прибавя водата,олиото и белтъка на яйцето (жълтъка е за намазване). Солта се смесва с брашното и се замесва много меко тесто. Оставя се да втаса докато обемът му се увеличи поне три пъти.
През това време кренвиршите се разрязват на половина.
Върху на мазнена повърхност се слага тестото и се разделя на малки топчици. Всяко една от топките се разточва на фитили.Всеки фитил се навива около парчето кренвирш. Поставят се в тава предварително намазана с олио (или покрита с хартия за печене). Намазват се с жълтъка смесен с малко олио и прясно мляко (млякото е съвсем малко).

Слагат се в предварително загряна фурна на 200 С. Пекат се до зачервяване.


Ако желаете може да се намажат с масло, но аз само ги покривам с кърпа и ги оставям да изстинат малко. Препоръчително е да се ядат топлички, а в къщи свършат още преди да съм ги извадила от тавата.


Пожелавам ви добър апетит!

17 коментара:

  1. E, бях ги забравила тези закуски, а толкова ги обичах като малка :) Благодаря за рецептата, страхотни са се получили твоите!
    Хубава неделна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Днес почти на всяко кулинарно място в нета срещнах тестени изкушения. Личи си, че е неделя и в кухнята кипи трескава работа:)) Много апетитни кренвиршки! Бих ги опитала с удоволствие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, до сега съм ги правила само с бутер тесто, но определено ще ги опитам и то пози начин :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм, много апетитно изглеждат. А ми се струват и лесни за направа, задължително ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Срахотни са,Весе,искам да си грабна една,толкова за пухени!Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. изглеждат адски вкусно,браво
    поздрави и прегръдки
    Мария

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за хубавите думи. :)

    Елексирче, ако някой ден се видим на живо ще ти направя специално за теб.

    Габи, аз лично до сега не съм правила с бутер тесто по простата причина,че не съм се сещала. Но ти ми даде идея да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  8. В БЛОГА МИ http://zi4e57.blogspot.com/
    ИМА НАГРАДА ЗА ТЕБ ОТ СЪРЦЕ!
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Хеиии много обичам кремвиршки - у дома им викаме саламки :) Твоите изглеждат страхотно, а и ми напомни че отдавна не съм похапвалал такива вкусотии.
    Поздрави!

    П.П.
    Прочетох, че родом си от Стражица - моя баща пък е от с.Мирово. Ще излезем землянки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ха ха ха!Деси, светът е малък.На истина ще се окажем и землячки.
    В моят град Стражица наистина ги наричат саламки и разликата,че вместо кренвирши слагат салам. И с двата колбаса са много хубави.
    Приятна вечер желая на всички.

    ОтговорИзтриване
  11. Estos pancitos lucen realmente apetitosos,ideales para mi desayuno,me encantan,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  12. Това е страхотна идея, Веси,
    изглеждат много апетитно и са наистина чудесна закуска.
    Благодаря,
    поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. super beau et bon ils ont l'air délicieux bravo
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  14. Пак наминавам да те поканя за една награда при мен :)

    ОтговорИзтриване
  15. заповядай при мен http://kitchen-miriams28.blogspot.com/ за една двойна изненада
    желая ти приятни сънища

    ОтговорИзтриване
  16. Получиха ми се :D станаха страхотни много благодаря за рецептата :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че са ви харесали кренвиршките.
      И аз благодаря,че сте уважили рецептата ми.

      Изтриване